ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА ПАЛИЛУЛА У „САТУ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ“
19.03.2013

Драги Палилулци, прикључимо се највећој глобалној кампањи за уштеду енергије -„Сат за нашу планету“. Искључимо светла на један сат у нашим домовима, пословним зградама и школама, на знаменитим грађевинама и споменицима у суботу, 23. марта 2013. године, од 20:30 до 21:30. Циљ ове планетарне активности, која се већ пет година одржава на нашим просторима је подизање свести становништва у региону о енергетској ефикасности и последицама климатских промена - истакао је у својој поруци Бобан Џунић, председник нишке Градске општине Палилула. Позитиван утицај на климатске промене не може се започети без промене понашања нас појединаца, без одустајања од старих навика и усвајања нових- каже председник општине Палилула. Измена система вредности, начина размишљања и ставова грађана једини је прави пут за спречавање даљих негативних утицаја на климу.

Порастом стандарда живота, расте и потрошња како топлотне енергије за грејање, тако и енергије за хлађење. Због велике потрошње енергије у зградама, а истовремено и највећег потенцијала енергетских и еколошких уштеда, енергетска ефикасност и одржива градња данас постају приоритети савремене архитектуре и енергетике. Ово је подручје препознато као област која има највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије. Ми смо то у општини Палилула већ уочили и реализацијом пројекта о “енергетској ефикасности у зградарству” практично остварујемо утврђене циљеве-наглађшава Бобан Џунић.

Централна активност кампање „Сат за нашу планету“ у Нишу, биће одржана у недељу, на свечаности од 20 сати у Парку Светог Саве. Учествоваће бројне уметничке групе и појединци.

По речима Душке Димовић, директорке програма WWФ - Светског фонда за природу у Србији, од 2007.године акција се масовно проширила на више од 7000 градова и места у 152 земље са стотинама милиона учесника на свих седам континената. Прошле године апсолутни шампион у акцији "Сат за планету", била је Канада, где је остварена уштеда од 10-15 одсто у односу на "обичне" дане. Ове године и у нашој земљи ће се по први пут "измерити" колико ће се енергије уштедети. Подршку акцији пружило је и Министарство енергетике, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Град Ниш и градске општине, организације цивилног друштва, Медијска еколошка мрежа Србије – ЕКОполис, Архус центар.

Придружите нам се да сви заједно искорачимо ка енергети ефикасном друштву у “Сату за нашу планету”. У недељу 23. марта–у 20:30, угасимое светла, штедимо енергију, сачувајмо нашу планету!
(Д.Видојковић, ЕКОполис)